Om  Sri Ram
{PERCENTAGE
– (1)}
| 
Sl.No. | 
Objective Type Questions | 
Ans. | 
| 
1 | 
Express as a fractions (a) 75 %, (b)
  0.08% | |
| 
2.  | 
Express as a decimal:(a) 30 %,(b)
  0.04% | |
| 
3. | 
Express as ret percent: (a)  0.005,          (b) 5 3/4    | |
| 
4. | 
Evaluate: 25% of 450 + 50 % of 300  | |
| 
5. | 
5 
  2/5 % of 500 gm – 33 1/3 of 180 gm  | |
| 
6. | 
5 is what percent of 50 ? | |
| 
7. | 
½ is what percent of ¼ ? | |
| 
8. | 
what percent of 5 is 90 ? | |
| 
9. | 
What percent of 5 metric tonnes is 50
  quintals? | |
| 
10. | 
What percent of 7.5 liters is 150 ml.
  ? | |
| 
11. | 
The ration 4:5  expressed as percent ? | |
| 
12. | 
Half of 1 percent written as a decimal
  is:  | |
| 
13. | 
What is 20 percentage of Rs 50 ? | |
| 
14.  | 
63% of 3 4/7 is ? | |
| 
15. | 
500 % of 50 + 50 % of 500 = ? | |
| 
16. | 
? % of 25 = 2.125 | |
| 
17. | 
Which is greatest is 162/3 % ,2/15 and 0.17  | |
| 
18. | 
What percent of Rs. 2650 is Rs. 1900 | |
| 
19. | 
What percent of a day is 6 hours ? | |
| 
20. | 
5 % of (25 % of Rs. 1500) is  | |
| 
21. | 
500 is 50 % of ?   | |
| 
22. | 
An agent gets a commission of 4.5% on
  the sales of cloth.  If on a certain
  day. He gets Rs. 25.50 as commission, the cloth sold through him on that day
  is worth.  | |
| 
23. | 
15% of x % of 600 = 21 find x ? | |
| 
24. | 
25 % of number is 150 than what
  percent of 175 is that number  | |
| 
25. | 
One third of two fifth of a number is
  15. What is 40 % of that number. | |
| 
. | ||
{PERCENTAGE
– (1)}(Solved Examples)
| 
Sl.No. | 
Objective Type Questions | |
| 
1 | 
Express as a fractions (a) 75 %, (b)
  0.08% 
Ans.(a) 75% = 75/100 = ¾, 0.008%=   
       
  8/1000x1/100 = 8/100000= 1/12500 | |
| 
2.  | 
Express as a decimal:(a) 30 %,(b)
  0.04% 
Ans.(a) 30% = 30/100 = 3/10=0.3 (b)
  0.04% 
       
  04/100 x 1/100 = 0.0004 | |
| 
3. | 
Express as ret percent: (a)  0.005, 
  (b) 5 ¾ 
Ans. (a)  0.005= (5/1000 x 100)% = 0.5%    
         (b) 5 ¾ = (23/4 x 100)% = 575% | |
| 
4. | 
Evaluate: 25% of 450 + 50 % of 300 
Ans. 25/100 x 450  + 50/100 x 300 =  
         1/4x450 + ½ x 300= 112.5 + 150=262.5 | |
| 
5. | 
5 
  2/5 % of 500 gm – 33 1/3 of 180 gm 
Ans. 2/5x1/100x500 -100/3 x 180 =
  2/500x500 – 100 x 60 = 2-600 = -598 | |
| 
6. | 
5 is what percent of 50 ? 
Ans.5/50 x 100 = 10%  | |
| 
7. | 
½ is what percent of ¼ ? 
Ans. ½ x 4/1 = 2% | |
| 
8. | 
what percent of 5 is 90 ? 
Ans.90/5 x 100 = 1800% | |
| 
9. | 
What percent of 5 metric tonnes is 50 
 quintals? 
Ans. 1 meter tonne is 10 
         (40/5 x 10    x 100)% = 80% | |
| 
10. | 
What percent of 7.5 liters is 150 ml.
  ? 
Ans. (150/7.5 x 1000  x 100 )% =2 % | |
| 
11. | 
The ration 4:5  expressed as percent ? 
Ans.(4/5 x 100)% = 80 % | |
| 
12. | 
Half of 1 percent written as a decimal
  is:  
Ans. (½ x 1/100)= 0.5/100 = 0.005 | |
| 
13. | 
What is 20 percentage of Rs 50 ? 
Ans. 20/50 x 100 = 40 =Rs. 4.0 | |
| 
14.  | 
63% of 3 4/7 is ? 
Ans. 63/100 x 25/7 =63 x 25/700 = 9/4=4/9=2.25 | |
| 
15. | 
500 % of 50 + 50 % of 500 = ? 
500   x 50  + 50 
  X 500 = 500      
100              100 
   | |
| 
16. | 
? % of 25 = 2.125 
Ans. x % of 25 = 2.125, x/100 x 25 = 2.125 
       
  X = 2.125 x 4 = 8.5 | |
| 
17. | 
Which is greatest is 162/3 % ,2/15 and 0.17 
Ans.{50/3  x 1/100 } =1/6 = 0.166 {2/15 } = 0.133 
       
  Clearly 0.17 is greatest      | |
| 
18. | 
What percent of Rs. 2650 is Rs. 1900 
Rs. Required percentage =1900/2650 x
  100%  =1900/265 x 10 = 19000/265 =71.69%  | |
| 
19. | 
What percent of a day is 6 hours ? 
Ans.6/24  x 100 = 25 %            | |
| 
20. | 
5 % of (25 % of Rs. 1500) is 
Ans. 5/100 x ( 25/100 x 1500
  )=5/100x375= 
         5/4 x 15 = 75/4 = Rs.  18.75  | |
| 
21. | 
500 is 50 % of ? 
Ans. 50 % of x =500 50/100 x=500  = x=500x100/50 =
  1000 | |
| 
22. | 
An agent gets a commission of 4.5% on
  the sales of cloth.  If on a certain
  day. He gets Rs. 25.50 as commission, the cloth sold through him on that day
  is worth 
Ans. Let Sale of cloth =x 
4.5% x =Rs. 25.50 
X= 2550/ | |
| 
23. | 
15% of x % of 600 = 21 find x 
Ans. 15/100 x x/100 x600 -21 
         x/100 = 21 x 100/15 x 1/600= 21/90 
          x = 2100/90 = 23.33   | |
| 
24. | 
25 % of number is 150 than what
  percent of 175 is that number  
Ans. Let the number be x  
          25 % of x = 150  
          The x = 150 x100/25 = 600 
           Let y % of 175 =600 =y/100 x
  175=600 
           Y = (600 x 100)/175 = y=60000/175= 
                  342.85   | |
| 
25. | 
One third of two fifth of three
  seventh of  a number is 15. What is 40
  % of that number. 
Ans.1/3x2/5x 3/7 x x = 15 
        
  X= (15x 3 x 5 x 7)/2 x 3 =525/2 
          40% of x = 40/100 x 525/2  
          =40x525/200 = 105   | 

 
17,18,19 solved problems are not clearly looking, take care of them,
ReplyDelete