Friday, 19 December 2014

9.Mallapragada's. Mathematics (Profit And Loss-1)






Profit And Loss
Important Facts
1.Cost Price: The price at which an article  is       purchased, is called its Cost price.        

  Abbreviated as C.P.


 2.Selling Price: The Price at which an  article is sold, is called its Selling Price,  

  abbreviated as S.P.


3.Profit or gain: If S.P. is greater than C.P.,

the seller is said to have a Profit or gain


4.Loss: If S.P. is less than C.P. the seller is  

      said to have incurred a loss.



FROMULAE

1.Gain = (S.P.) – (C.P)



2.Loss = (C.P) – (S.P)



3.loss or gain is always reckoned on c.p.



4 gain % = {(Gain x100)/c.p.}



5.Loss %  = {(Loss x 100)/C.P}.



6.S.P. = {(100 + Gain %)/100} x C.P.



7.S.P. = {(100 – Loss %)/100} x S.P.


8.C.P. = { 100/(100 + Gain%)}  x S.P.

 9.C.P. = { 100/(100 – Loss%)}  x SP.

10 If an article is sold at a gain of say, 50%,  
   then S.P. – 150% of C.P.

11.If an article is sold at a loss of any, 50%,   
    then S.P. = 50% of C.P.

12.If a trader professes to sell his goods at  
    cost price, but uses false weight, then
   Gain % =[{ Error/(True Value)–(Error)}x100] %




1.I gain 80 paise  on Rs. 80 May gain percent is: 
2.C.P. Rs.50  Profit Rs. 10 Find percentage of profit .?
3.The sale price of an article including the sales tax is Rs. 561. The rate of sales tax is 10% If the shopkeeper has made a profit of 12%, then the C.P. of the article.
4.A shopkeeper expects a gain of 22 ½ %on his cost price. If in a week. His sale was of Rs. 400/-, what was his profit?
5. When a commodity is sold of Rs. 50, there is a loss of 2%. What is the C.P. of the commodity?
6. By selling an article for Rs. 1000, a man gains Rs. 15 Then his gain % is?
7. purchased a machine for Rs. 3,00,000 and spent Rs.5000 on repair and Rs.1000 on other charges and sold it with 25% Profit At what price did he sell the Machine.
8. A Sells an article which csts him Rs. 500 to B at a profit of 20%. B then sells it to C, making a profit of 10% on the price he paid to A. How much does c Pay B?
9. A man buys a cycle for Rs. 1500 and sells it at a loss of 15% what is the selling price of the cycle?
10. 200 oranges are bought at the rate of Rs. 700 and sold at the rate of Rs. 48 per dozen. The percentage of profit or loss is: 
11. A Shopkeeper purchased 60kg. of potatoes for 360 and sold lot at the rate of Rs. 8. Per K.g. what will be gain percent.  
12. The ratio of the cost price and the selling price is 4:5 The profit percent is :
13. If selling price of an article is 4/3 of its cost price. The profit in the transaction is:
14.A shopkeeper sells one transistor for Rs.1000/- at a gain of 20% and another for Rs. 1200 at a loss of 4%. His total gain or loss percent is:
15.A property dealer sells a house for Rs. 8,40,000 and in the bargain makes a profit of 5%. Had he sold it Rs. 7,00,000, then what percentage of loss or gain the would have made?
16. A fruit seller sells mangoes at the rate of Rs. 10 per Kg. and their  loses 20%. At what price per Kg. he should have sold them to make a profit of 5%?
17. A man gain 20% by selling an article for a certain price.  If he sells it at double the price the percentage of the profit will be:
18. If selling price is doubled, the the profit triples. Find the profit percent.
19.The C.P. of the article is 40% of the S.P. The percent that the S.P.if of C.P is:
20. 10% loss on selling price is what percent loss on the cost price?











                                                               




Om Sri Ram                                 



1.I gain 80 paise  on Rs. 80 May gain percent is:
Ans. Gain percent = .80/80 x 100 = 1% 
2.C.P. Rs. 50 Profit Rs. 10 Find percentage of profit .?
Ans. Profit %=Profit/C.P x 100 =                      10/50 x 100=20%
3.The sale price of an article including the sales tax is Rs. 561. The rate of sales tax is 10% If the shopkeeper has made a profit of 12%, then the C.P. of the article.
Ans. 110% of S.P. =Rs.561                                   S.P.=Rs. (561x100)/110 =51 x 10 =Rs.510
C.P.=Rs. (100/112 x 510)=51000/112=455.36
         Rounded Rs. 456.
4.A shopkeeper expects a gain of 22 ½ %on his cost price. If in a week. His sale was of Rs. 400/-, what was his profit?
C.P.= (100/100+profit x S.P.)
        100/122.50  x 400 =40000/122.50=326.53
 Profit = 400-326.53 =Rs. 73.46 
5. When a commodity is sold of Rs. 50, there is a loss of 2%. What is the C.P. of the commodity?
Ans. C.P. = 100/98 x 50 = 5000/98 =Rs.51.02
6. By selling an article for Rs. 1000, a man gains Rs. 15 Then his gain % is?
S.P. = Rs. 1000 Gain =15
C.P.= 1000 -15=Rs.985
C.P.= 15/985 x 100 =1500/985=1.52%
7. purchased a machine for Rs. 3,00,000 and spent Rs.5000 on repair and Rs.1000 on other charges and sold it with 25% Profit At what price did he sell the Machine.
Ans. C.P. = 3,00,000 + 5,000 + 1000=306000
Profit 25%  i.e S.P.= 125% of Rs. 306000
 125/100 x 306000 = Rs.382500
8. A Sells an article which costs him Rs. 500 to B at a profit of 20%. B then sells it to C, making a profit of 10% on the price he paid to A. How much does c Pay B?
Ans. C.P. for B=120 Rs. For 500                       = 120/100 x 500 = 120 x5 =Rs. 600
C.P for C= 110 Rs. 600 = 110/100 x 600=660
9. A man buys a cycle for Rs. 1500 and sells it at a loss of 15% what is the selling price of the cycle?
Ans. S.P.= 85% of Rs. 1500                                = 85/100 x 1500 =  Rs. 1275
10. 200 oranges are bought at the rate of Rs. 700 and sold at the rate of Rs. 48 per dozen. The percentage of profit or loss is:
Ans. One orange =700/200 =3.50.
S.P. of one orange is Rs. 48/12 = Rs. 4
Profit = .50 = .50/3.50 x 100 =100/7 %         =14 2/7%   

11. A Shopkeeper purchased 60kg. of potatoes for 360 and sold lot at the rate of Rs. 8. Per K.g. what will be gain percent. 

Ans. C.P. of one cage potatoes = 360/60=6

Gain% 2/6 x 100 = 100/3= 33 1/3 %
12. The ratio of the cost price and the selling price is 4:5 The profit percent is :
13. If selling price of an article is 4/3 of its cost price. The profit in the transac tion is:
Let C.P. is 4x and S.P. is 5x Gain = 5x – 4x=x
Gain % is x/4x x 100 = 25%
14.A shopkeeper sells one transistor for Rs.1000/- at a gain of 20% and another for Rs. 1200 at a loss of 4%. His total gain or loss percent is:
Ans. C.P. of Transister 100/120 x S.P.
100/120 x 1000= 833.33%
C.P. of 2nd Transister = 100/96 x 1200 = 1250
Total C.P. = 1000 + 1200=2200
Total S.P.=833.33 + 1250 = 2083.33=2084
Loss %= 116/2200 x 100 = 0.72%
15.A property dealer sells a house for Rs. 8,40,000 and in the bargain makes a profit of 5%. Had he sold it Rs. 7,00,000, then what percentage of loss or gain khe would have made?
Ans. C.P. = 100/105 x 8,40,000=800000
 Required loss= 10000/800000 x 100=1.25%
16. A fruit seller sells mangoes at the rate ofRs. 10 per Kg. and ther b loses 20%. At what price per Kg. he should have sold them to make a profit of 5%?
Ana. 80:10 = 105:x
X= 10x105/80 = 13.13
S.P. is mangos per k.g. = 13.13 paise
17. A man gain 20% by selling an article for a certain price.  If he sells it at double the price the percentage of the profit will be:
Ans. Let C.P. is x Then S.P. 20% of x
120x/100=6x/5  S.P. = doubled = 2x6x/5=12x/5  profit = 12x/5 – x = 7x/5
Profit %= profit C.P x100= 7x/5 x 1/x x100= 700/5=140%
18. If selling price is doubled, then  the profit triples. Find the profit percent.
Ans. Let C.P. is x and S.P. is y                          Then 3(y-x)=2y-x  Therefore  y=2x
Profit (y-x)=(2x-x)=x
Profit % profit /C.P x 100 = x/x x 100 =100%
19.The C.P. of the article is 40%of the S.P. The percent that the S.P.if of C.P is:
Ans. C.P. = 40/100 x S.P. Therefore S.P.
5/2 x C.P. = (5/2 x 100)% of C.P.=250% of c.p
20. 10% loss on selling price is what percent loss on the cost price?
Ans. Let S.P. 100  Then loss =10                       Then C.P. 100+10 = 110                    Loss%=Loss/C.P. x 100=                                  =10/110 x 100=9.09%




















No comments:

Post a Comment